filippos tsagkris

Single Line

UPDATE: Αυτό το blog δεν τρέχει πια στο WordPress, και επομένως δεν χρησιμοποιεί το Single Line. Αντ' αυτού, το blog τρέχει πια στο croissant, ένα blogging engine που δημιούργησα εξ' ολοκλήρου και για το οποίο έγραψα μια μικρή ιστορία εδώ.

Αυτό εδώ που βλέπετε είναι το version 1.christmas του Single Line, ή η χριστουγεννιάτικη εκδοχή του νέου θέματος του blog μου. Μετά τις γιορτές θα φύγουν οι στολισμοί και δείτε και την κανονική του εκδοχή. Επειδή κανείς δε θέλει να διαβάσει πως και γιατί το έφτιαξα θα σας τα πω με ένα σύντομο και αστείο FAQ από ερωτήσεις που κανείς δε ρώτησε ποτέ. Πάμε:

FAQ

Τι είναι δηλαδή το Single Line; Δεν κατάλαβα ακριβώς. Γιατί γράφεις post γι' αυτό;

To Single Line είναι το πρώτο θέμα για Wordpress που έφτιαξα μόνος μου εξ' ολοκλήρου.

Το πρώτο σου; Ωχ. Είναι καλό;

Όχι πολύ. Δουλεύει, αλλά αν το δείξεις στον φίλο σου που ξέρει από προγραμματισμό μάλλον δε θα εκτιμήσει ότι η περιήγηση στην κορυφή και τα links για τα social media είναι hard-coded στο header, αλλά ήμουν πολύ τεμπέλης για να τα συνδέσω με το Wordpress. Κατά τ' άλλα ελέγχεται από το back-end του Wordpress.

Τότε γιατί να φτιάξεις θέμα; Υπάρχουν πολλά και καλύτερα. Τι κάνει το δικό σου που δεν κάνουν τα άλλα;

Μάλλον όχι πολλά πράγματα. To Single Line είναι πολύ απλό και ελαφρύ, χωρίς περιττό κώδικα, αλλά ταυτόχρονα μοντέρνο και responsive. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά τέτοια στο ίντερνετ μα όπως είπα, αυτό εδώ έχει ακριβώς τον κώδικα που χρειάζεται για να λειτουργεί. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Ο λόγος που το έφτιαξα ήταν επειδή το blog είχε γίνει απελπιστικά αργό και όσα πράγματα κι αν έσβηνα, plugins, εικόνες, διάφορα μικρά projects που έτρεχα στο server, δε σάλευε.

Δεν κατάλαβα τι κάνει αλλιώτικα.

Τίποτα.

Μήπως επανευρίσκεις τον τροχό;

Ναι.

Δεν έχεις άλλα πράγματα να κάνεις; Γιατί να αφιερώσεις χρόνο σ' αυτό;

Έχω πολλά πράγματα να κάνω. Έπρεπε όμως να το φτιάξω μόνος μου - nerd και τριτοετής ηλεκτρολόγος γαρ. Αυτό κάνω για να μου περνάει η ώρα. Άλλοι πάνε γυμναστήριο, παίζουν κιθάρα ή video games. Εγώ προγραμματίζω.

Ας πάμε πίσω στο Single Line. Γιατί το σχεδίασες έτσι; Που θα βάλω τα πρόσφατα tweets μου;

Α! Να μια καλή ερώτηση. Για τα δεδομένα αυτού του blog το Single Line είναι ιδανικό. Δε χρειάζομαι sidebar (και πιστεύω πως ούτε κι εσύ χρειάζεσαι) και αυτό το design γίνεται πολύ εύκολα responsive. Για να κάνεις responsive ένα θέμα με sidebar πρέπει κάπου να την κρύψεις. Oι δύο λύσεις που υλοποιούν τα περισσότερα Wordpress themes είναι είτε να την πάνε στον πάτο, κάτω από τα posts, όπου είναι εκτός τόπου και άχρηστη, είτε να τη χώσουν σε ένα άκομψο μενού. Η περιήγηση του blog σου μπορεί να γίνει μια χαρά κι από την κορυφή και όχι, κανείς δεν το επισκέπτεται για να δει τα tweets σου εκεί στο πλάι.

Εμένα δε μου αρέσει. Θα αφήσω αυτό που είχε το Wordpress.

Να σου πω κάτι; Το Twenty Sixteen είναι πολύ άσχημο. Ξαναζεσταμένο φαγητό. Είναι πιο άσχημο κι απ' το Twenty Fifteen και είναι το default θέμα για το blog σου. Και αυτό το μαύρο πλαίσιο που εξαφανίζεται σε οθόνες μικρότερες του iPad τι ακριβώς παριστάνει δηλαδή;

Καλά. Γιατί το ονόμασες έτσι; Αφού είναι μια στήλη και όχι μια γραμμή.

Το ξέρω. Κοίτα, ας μην το κουράζουμε, αν ξέρεις λίγη HTML, CSS και php, και θες να το κατεβάσεις και να παίξεις θα το βρεις εδώ. Αν δε σε ενδιαφέρουν αυτά, απορώ γιατί διαβάζεις ακόμα. Δεν έχεις τίποτε καλύτερο να κάνεις; Oh, wait...

*    *    *